Fietsaccu onderhouden in de winter

Fietsaccu onderhouden in de winter

Diepontlading maakt jouw accu kapot

De winterkou zorgt ervoor dat je accu minder bereik heeft. Het is verstandig om je accu af en toe even aan het werk te zetten. Stap af en toe op de fiets!

Wanneer je accu een tijdje staat te verstoffen, kan het zijn dat deze te maken krijgt met diepontlading. Dit komt omdat elke accu te maken heeft met zelfontlading, hij loopt langzaam leeg. Dit is een dure grap, omdat een te diep ontladen accu onbruikbaar is. Een nieuwe batterij voor je elektrische fiets kost al snel €400. Daarom geven we je 9 tips om de levensduur van je accu te verlengen.

5 tips om de levensduur van je accu te verlengen

1 Is het onder de 5 graden? Laad dan je accu altijd binnen op. Bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden.

2 Vocht is nooit goed voor een accu. Neem hem mee naar binnen als het koud of vochtig wordt buiten.

3 Ben je van plan je elektrische fiets een tijdje niet te gebruiken? Haal je accu uit je e-bike en berg hem 50% opgeladen op in een droge ruimte tussen de 10 en 20 graden. Berg een accu niet volledig opgeladen op, daarmee belast je onnodig de accucellen. Door de accu 50% opgeladen weg te leggen kan je diepontlading voorkomen.

4 Heb je een koude wintertocht gemaakt? Laat de accu dan eerst een half uur binnen acclimatiseren voor je hem oplaadt. Wanneer je een koude accu oplaadt, heeft deze een lagere capaciteit.

5 Controleer regelmatig of je accu nog voldoende opgeladen is. Door zelfontlading zal een accu altijd uit zichzelf langzaam leeg lopen, ook wanneer deze niet in gebruik is. Daarom is het belangrijk om zeker 1x per maand te controleren of de accu wel voldoende is opgeladen.

Volgende lezen

De Accu duur van Elektrische fatbikes
Zo haal jij de meeste kilometers uit je elektrische fiets!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.