1. Home
  2. Dailyride Blog
  3. Zo Houd je Jouw Elektrische Fatbike Accu Goed in de Winter!

Fietsaccu onderhouden in de winter

Fietsaccu onderhouden in de winter

Diepontlading maakt jouw accu kapot

De winterkou zorgt ervoor dat je accu minder bereik heeft. Het is verstandig om je accu af en toe even aan het werk te zetten. Stap af en toe op de fiets!

Wanneer je accu een tijdje staat te verstoffen, kan het zijn dat deze te maken krijgt met diepontlading. Dit komt omdat elke accu te maken heeft met zelfontlading, hij loopt langzaam leeg. Dit is een dure grap, omdat een te diep ontladen accu onbruikbaar is. Een nieuwe batterij voor je elektrische fiets kost al snel €400. Daarom geven we je 8 tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen.

8 tips om de levensduur van je accu te verlengen

1. Laad de accu binnen op bij koude temperaturen

Is het buiten onder de 5 graden? Laad dan je accu altijd binnen op, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Koude temperaturen kunnen de laadcapaciteit van je accu verminderen en de levensduur verkorten. Door binnen op te laden, voorkom je onnodige slijtage.

2. Bescherm de accu tegen vocht

Vocht is funest voor de accu van je e-bike. Neem je accu mee naar binnen als het koud of vochtig is buiten. Op deze manier voorkom je dat vocht in de accucellen trekt, wat corrosie en andere schade kan veroorzaken.

3. Opslag bij het niet gebruiken van de accu

Als je je elektrische fiets een tijdje niet gebruikt, verwijder dan de accu en bewaar deze 50% opgeladen in een droge ruimte tussen de 10 en 20 graden. Het volledig opgeladen opslaan van de accu kan onnodige belasting op de accucellen veroorzaken. Door de accu halfvol op te bergen, voorkom je diepontlading en verleng je de levensduur.

4. Acclimatiseer na een koude rit

Heb je een koude wintertocht gemaakt? Laat de accu eerst een half uur binnen acclimatiseren voordat je hem oplaadt. Een koude accu heeft een lagere capaciteit en kan beschadigd raken als je hem meteen na een koude rit oplaadt.

5. Regelmatig opladen

Controleer regelmatig of je accu nog voldoende opgeladen is. Door zelfontlading loopt een accu altijd langzaam leeg, zelfs als je hem niet gebruikt. Zorg ervoor dat je minimaal één keer per maand controleert of de accu voldoende opgeladen is om diepontlading te voorkomen.

6. Gebruik een accuhoes

Een accuhoes kan helpen om je accu te beschermen tegen (extreme) Winterse temperaturen en vocht. Deze hoes werkt isolerend en zorgt ervoor dat je accu langer op de juiste temperatuur blijft, wat de prestaties en levensduur ten goede komt.

7. Vermijd het volledig leegrijden

Probeer te voorkomen dat je de accu helemaal leeg rijdt. Volledige ontlading kan de accucellen beschadigen en de capaciteit verminderen. Laad de accu op wanneer deze ongeveer 20-30% capaciteit over heeft.

8. Regelmatig onderhoud

Plan regelmatig onderhoud voor je e-bike en laat de accu ook nakijken door een specialist. Een professional kan eventuele problemen vroegtijdig signaleren en verhelpen, wat de levensduur van je accu aanzienlijk kan verlengen.

Volgende lezen

De Accu duur van Elektrische fatbikes
Zo haal jij de meeste kilometers uit je elektrische fiets!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.