Houd je Fatbike in Topconditie

Houd je Fatbike in Topconditie

Hoe onderhoud je jouw fatbike?

Steeds meer Nederlanders ontdekken dat een elektrische fatbike de perfecte daily ride is. Niet zo gek, want deze super comfortabele fietsen bieden ontzettend veel voordelen. Van beter grip op oneffen terrein tot een beter remvermogen, het hele jaar door. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw fatbike ook daadwerkelijk klaar blijft voor avontuur? Goed onderhoud is essentieel, net als bij een gewone (elektrische) fiets. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips voor je om jouw elektrische fatbike in topconditie te houden.

Bandenspanning van je fatbike

De juiste bandenspanning is erg belangrijk voor een soepele en veilige rit. Controleer regelmatig de bandenspanning met een bandenspanningsmeter. Houd de aanbevolen druk in de gaten, deze kan variëren afhankelijk van het type en de grootte van de banden. Een goed opgepompte band voorkomt niet alleen onnodige slijtage, maar zorgt ook voor een betere grip in verschillende omstandigheden. Dat extra grip zal in de gladde wintermaanden zeker van pas komen.

Kettingonderhoud

Een goed gesmeerde en schone ketting is nodig om soepel te schakelen en voor een efficiënte overdracht van de aandrijving. Reinig de ketting regelmatig met warm water, kettingreiniger en een zachte borstel. Breng daarna een hoogwaardig kettingvet aan en zorg ervoor dat het goed tussen de schakels wordt verdeeld. Als je de ketting van je elektrische fatbike goed onderhoud zal deze langer meegaan en niet onverwachts breken.

Remmen van je fatbike

Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je remmen altijd in topconditie zijn. Controleer regelmatig de remkabels voor en achter en inspecteer de remblokjes op slijtage. Zorg er altijd voor dat je remblokken en remschijven vetvrij zijn. Vet om de remschijven zorgt er namelijk voor dat je remvermogen drastisch vermindert. En dat is iets wat je natuurlijk ten alle tijden wil vermijden.

Controleer je schroeven

Fatbiken betekent vaak avontuur op ruwe terreinen met alle bijbehorende trillingen. Dit kan ervoor zorgen dat schroeven losraken. Check regelmatig even alle schroeven en bouten op je fatbike en draai ze indien nodig vast. Vooral als je off-road rijdt, is het aan te raden dit vaker te doen om te voorkomen dat onderdelen losraken tijdens je rit.

Wassen van je fatbike

Een schone fatbike is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het is ook beter voor de levensduur van je fiets. Was je fatbike met de hand met lauw water en milde zeep. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan de lak en de onderdelen. Besteed extra aandacht aan de ketting en de schakels. Regelmatig wassen, vooral na modderige ritten, houdt je fatbike in topconditie.

Voer je fatbike niet op

Het opvoeren van je electrische fatbike klinkt natuurlijk als een super tof plan. Maar voor de levensduur van je fiets en de bijbehorende onderdelen is het niet zo goed. Banden, remmen en accu’s zullen veel sneller slijten op een opgevoerde fatbike. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze niet te verzekeren zijn en niet legaal op de openbare weg gebruikt mogen worden. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het opvoeren van je fatbike.

Met een goed onderhouden fatbike ben jij verzekerd van veilige en plezierige kilometers. Heb je iets nodig voor je fatbike? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment aan fatbike accessoires en onderdelen!

Volgende lezen

Levensduur Fatbike Accu
fatbike sale

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.