Ja, een fatbike is legaal in Nederland, mits deze voldoet aan de juiste regels. De belangrijkste factoren die bepalen of je fatbike legaal is, hebben te maken met het vermogen, de snelheid en het type ondersteuning dat de fiets biedt. Wij leggen graag alles uit over de legaliteit van de fatbike.
Populair en legaal
De elektrische fatbike wordt steeds populairder. Maar net als bij de elektrische step is de grote vraag, mogen ze eigenlijk wel legaal de weg op? Veel menen weten niet precies hoe het zit met de regelgeving hiervoor. Daarom gaan we je in deze blog precies vertellen wanneer jouw elektrische fatbike 100% legaal de openbare weg op mag. Maar ook bij welke aanpassingen je fiets als illegaal beschouwd wordt.
Wat zegt de wet over de elektrische fatbike?
Eigenlijk zijn de regels rondom fatbikes best duidelijk. Je fatbike mag namelijk gewoon legaal op de openbare weg bereden worden mits deze aan een aantal eisen voldoet:
- Maximaal vermogen van de motor: De motor van een fatbike mag niet meer dan 250 watt vermogen leveren
- Gashendel: Een fatbike mag geen gashendel hebben die de fiets laat rijden zonder dat de bestuurder trapt. Zodra je een gashendel installeert, wordt de fatbike als een bromfiets beschouwd. Dit betekent dat de fiets een kenteken moet hebben, de bestuurder een helm moet dragen, en de fatbike moet verzekerd zijn
- Maximale snelheid met trapondersteuning: De trapondersteuning moet automatisch stoppen zodra de fiets een snelheid van 25 km/u bereikt.De ondersteuning moet ook stoppen als de fietser stopt met trappen.
Als je het zo op een rij zet lijkt het waarschijnlijk simpeler dan je dacht. Deze regels zijn ervoor bedoeld om het rijden op de fatbike veilig te houden. Heb je een electrische fatbike die niet aan deze drie regels voldoet? Dan is de kans aanwezig dat je verzekering niet uitkeert bij een ongeluk! Als je meer wilt weten over het verzekeren van je fatbike, lees dan deze blog.
Wat gebeurt er als je je fatbike aanpast?
Elke aanpassing aan je fatbike die de snelheid of het vermogen verhoogt, kan ervoor zorgen dat de fiets niet langer legaal is op de openbare weg en dit kan de volgende gevolgen hebben:
- Boetes: In 2024 zijn de boetes voor het gebruik van illegaal opgevoerde fatbikes verhoogd. Je kunt een boete van €460,- krijgen voor het rijden op een illegale fatbike.
- Verzekering: Als je betrokken raakt bij een ongeluk met een opgevoerde fatbike, kan je verzekering weigeren uit te keren. Dit geldt ook als de fiets zonder gashendel wel legaal was.
- Inbeslagname: De Nederlandse overheid heeft in 2024 aangekondigd strenger op te treden tegen overtreders. Fatbikes die de snelheidsbegrenzing kunnen uitschakelen of beschikken over een gashendel, kunnen in beslag worden genomen.
Met Dailyride fat bikes kun je gerust de openbare weg op
Met een elektrische fatbike van Dailyride mag je gewoon legaal op de openbare weg rijden. Dit geld ook voor onze E-bakfietsen. Onze fietsen voldoen aan alle drie de gestelde eisen. Tenminste, zo lang je deze niet opvoert. Ze hebben allemaal een motor onder de 250 watt, zijn begrensd op 25 km/u en worden geleverd met trapondersteuning. Zo ben jij verzekerd van een legale electrische fatbike die je gewoon kunt verzekeren.
Bekijk direct ons assortiment fatbikes en E-bakfietsen!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.