Fatbikes op de openbare weg

fatbike legaal

Is een fatbike legaal? Zeker wel. Maar wat belangrijk is de snelheid van de fatbike. Daarnaast natuurlijk of je wel of niet op de openbare weg bent. Wij leggen graag alles uit over de legaliteit van de fatbike.

Populair en legaal

De elektrische fatbike wordt steeds populairder. Maar net als bij de elektrische step is de grote vraag, mogen ze eigenlijk wel legaal de weg op? Veel menen weten niet precies hoe het zit met de regelgeving hiervoor. Daarom gaan we je in deze blog precies vertellen wanneer jouw elektrische fatbike 100% legaal de openbare weg op mag. Maar ook bij welke aanpassingen je fiets als illegaal beschouwd wordt.

Wat zegt de wet over de elektrische fatbike?

Eigenlijk zijn de regels rondom fatbikes best duidelijk. Je fatbike mag namelijk gewoon legaal op de openbare weg bereden worden mits deze aan een aantal eisen voldoet: 

  • De motor mag niet boven de 250 Watt vermogen hebben
  • De fatbike mag niet beschikken over een gashendel
  • De fatbike moet begrensd zijn tot een maximale snelheid van 25 km/u

Als je het zo op een rij zet lijkt het waarschijnlijk simpeler dan je dacht. Deze regels zijn ervoor bedoeld om het rijden op de fatbike veilig te houden. Heb je een electrische fatbike die niet aan deze drie regels voldoet? Dan is de kans aanwezig dat je verzekering niet uitkeert bij een ongeluk! Als je meer wilt weten over het verzekeren van je fatbike, lees dan deze blog.

Een elektrische fatbike met een gashendel, mag dat?

Deze vraag kunnen we heel erg snel beantwoorden: nee, dat mag niet. Sterker noch, zodra je een gashendel op je fat bike monteert mag deze niet meer legaal de openbare weg op. Zelfs niet wanneer deze fiets zonder gashendel wel voor gebruik op de openbare weg geschikt was.

Wanneer een elektrische fiets alleen trapondersteuning heeft valt deze onder de wetgeving voor fietsen. Zodra je er een gashendel op zet, wordt dit wettelijk gezien een bromfiets. En dat betekent andere regels. Zo moet je een kenteken voeren, een helm dragen en een andere verzekering.

Het installeren van een gashendel op je fatbike wordt bovendien gezien als het opvoeren ervan. Hiermee riskeer je niet alleen een flinke boete, maar ook verzekeringsproblemen. Je verzekering mag namelijk weigeren uit te keren wanneer jij schade rijdt met een opgevoerde fiets. Meer daarover lees je in deze blog.

Met Dailyride fat bikes kun je gerust de openbare weg op

Met een elektrische fatbike van Dailyride mag je gewoon legaal op de openbare weg rijden. Dit geld ook voor onze E-bakfietsen. Onze fietsen voldoen aan alle drie de gestelde eisen. Tenminste, zo lang je deze niet opvoert. Ze hebben allemaal een motor onder de 250 watt, zijn begrensd op 25 km/u en worden geleverd met trapondersteuning. Zo ben jij verzekerd van een legale electrische fatbike die je gewoon kunt verzekeren.

Bekijk direct ons assortiment fat bikes en E-bakfietsen!

Volgende lezen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.