Levensduur Fatbike Accu

Levensduur Fatbike Accu

4 Tips om de levensduur van je fatbike accu te verlangen

De accu van je elektrische fiets is het kloppende hart van je fatbike. Het is dan ook niet gek dat je ervoor wil zorgen dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Maar hoe verleng je de levensduur van je fatbike accu? Dat gaan we je vertellen in deze blog, want wij hebben vier geweldige tips voor je op een rij gezet. Zo kun jij het maximale uit je batterij halen!

#1 Voorkom diepteontlading

Diepteontlading is vijand nummer één als het aankomt op de levensduur van je fiets accu. Als jij je batterij met enige regelmaat volledig leeg rijdt, kunnen de cellen te ver ontladen. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om de cellen weer goed op te laden. Dit kan leiden tot defecte cellen, maar het kan ook de actieradius van je fatbike aantasten. Gelukkig zijn de meeste elektrische fiets accu’s zo ontworpen dat ze niet té ver leeg kunnen lopen. Wanneer de cellen de minimale spanning bereikt zal de trapondersteuning automatisch uitschakelen om dieptelading te voorkomen. Maar voorkomen blijft beter dan genezen, dus check vaak even de laadstand van je accu en zet deze op tijd aan de lader.

#2 berg je accu op kameretemperatuur

Extreme temperaturen kunnen funest zijn voor je fatbike accu. Vooral wanneer je je fiets voor langere tijd wegzet is het belangrijk dat je je batterij beschermt tegen extreme temperaturen. Dat geld natuurlijk voor de winter, wanneer de kou je cellen kan aantasten. Maar het geld ook voor de zomer, want ook een hittegolf kan funest zijn voor de levensduur van je batterij. Je kunt deze dus het beste gewoon lekker binnen zetten op een droge plek waar de temperatuur redelijk consistent blijft. Op die manier zorg je ervoor dat je accu beschermt blijft in de zomer en wintermaanden.

#3 Houd de cellen actief

Om de levensduur van je fietsaccu te verlengen, is het belangrijk om de cellen in beweging te houden. Hoewel je Lithium-Ion batterijen niet altijd volledig hoeft op te laden of helemaal leeg te rijden, is het nuttig om dit af en toe te doen. Het is aan te raden om zo nu en dan de batterij volledig op te laden en (bijna) helemaal leeg te rijden. Hierdoor blijven de cellen actief en wordt voorkomen dat ze 'lui' worden en de capaciteit van je cellen daardoor aangetast wordt. Maar doe dit vooral niet te vaak, want dan kun je weer diepteontlading veroorzaken.

#4 Laadt regelmatig bij, ook wanneer je de accu niet gebruikt

Net als bij de accu van een motor of scooter is het nodig deze bij een lange periode zonder gebruik aan de druppellader te zetten. Dit is bij een elektrische fiets accu net zo. Zelfs als je de fiets niet gebruikt, raden we aan om deze maandelijks even op te laden. Op deze manier blijven de cellen actief en voorkom je dat de batterij in een diepteontlading terechtkomt. Ze verliezen namelijk capaciteit bij langdurige stilstand.

Met deze vier tips zul je niet alleen kunnen genieten van een langere levensduur van je fatbike accu. Hij zal je ook niet zomaar in de steek laten zodat jij op fatbike-avontuur kunt. Mocht je toch problemen ondervinden met je batterij kun je natuurlijk een nieuwe aanschaffen. Maar met oog op het milieu is het reviseren van je fietsaccu ook een goede optie.

Volgende lezen

Fatbike opvoeren
Houd je Fatbike in Topconditie

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.